Blog English Club

[EF #15] Where Are All Those Games?

“Generasi menunduk” – said my Mom one time, when we were on the bus. Almost every people looked to their phone, either young adult or kids.

Suddenly I was looked into outside of the window. I saw a group of kids were busy with their phone and I was recalled my memory. When I was on 10 years old, I was busy playing hide and seek with my friends. I even don’t know how to use my daddy’s mobile phone. If I am not playing with my friends, I’d prefer to spend my time with reading some books.

But now we can see many kids busy typing with their mobile phone, busy to take a selfie picture, busy to share their moment through social media. And when I asked my nephew – 8 years old, “Do you know Bu Kasur?” She answered, “Who is she?”

:/

“Do you know how to play petak jongkok?

“No. What is that?”

:/

Taken from here

I believe many kids in urban area have the same issue with my nephew. They love playing, they love singing and dancing but yeah…they are too busy with their gadget.

In my opinion, this “gadget-freak era” has plus and minus. The plus thing is they have good skill and capability to know technology earlier than us – when we were on their age. The minus thing is kids need to move their body actively rather than only staring on their gadget. A friend of mine only gives maximum 2 hours for their kids to play a gadget, after that they need to turn off the gadget and do another activity.

How about my nephew? Well, they love gadget also but their parents do not know want to give a sophisticated gadget and do not install many games on it. Me and my sisters trying as best as we can to turn off our gadget when we are around the kids so they will know that we can do anything else, not just depending on our gadget. Hopefully it works.

Ah, by writing this post, make me missing my congklak, lompat tali, bola bekel, etc.

How about you? Want to be kids again?

R.I

Blog English Club

Do I Love Sport?

The answer is yes! Even not regularly. A few months ago I did squash every Wednesday after hour at Gelora Bung Karno but since I need to go home ontime, so I decided to stop it. 

Then what kind of sport I choose for now?

Riding a bicycle is the answer. 😀

  

Beside riding a bicycle, sometimes swimming could be my alternative option. Ssst…I can’t swimming profesionally. Just do some free style. :p

One of my fav swimming pool: Umbul Sidomukti, Semarang

So now you know that I do love some sport. 🙂

Like today. Me and my family went to GBK to do short jogging. I didn’t do jogging but I did this:

Of course it wasn’t me. :p

Thanks to GBK to facilitate this equipment for us. *burn fitness member card* Hahaha…

So this is my story to fulfill Weekly Challenge from BEC. How about you?

R.I

Blog English Club

[EF #10] Ransel Ijo and Her Outfit

The first time I read in admin’s group that we want to take OOTD (outfit of the day) as our weekly challenges, my face was changed like this -_-*

Hahaha…pardon me.

I never posting about fashion stuff in my blog. So this topic very challenging for me.

Here we go!

IMG_5345

That picture was taken by my friend, when we were in Cirebon, last October. The weather was hot so I need to always open my umbrella.

Here are the details of my outfit, based on the photo:

  • Casual dress (bought at ITC Cipulir),
  • Socks (bought at Mayestik),
  • Red veil (bought at Pondok Gede’s Mall),
  • Sandals (bought at Citos Mall), and
  • Of course my lovely Deuter – Ransel Ijo (bought at Tandike Store).

I am not always use Ransel Ijo on my daily. It depends on what I need to bring. If I need to bring many things, then I will use Deuter but if not I will use my Top Shop Bag. Like on this photo:

photo
Why I am look tired on this photo? o_O

So, after you read this writing, do you agree with Ola’s opinion about me, that I am woman with girly look? 😀

R.I

Blog English Club, iLearn, iTalk

BEC Bertamu ke Kopdar Reading Walk

Pernah denger Reading Walk gak? 😀

Itu tuh website sewa menyewa buku secara online untuk wilayah Jakarta dan sekitarnya. Sebagai penyewa buku di Reading Walk saya ngerasa puas dengan pelayanan kurir dan admin Reading Walk. Lupa euy udah berapa kali minjam buku di sini, tapi yang saya ingat novel pertama yang saya pinjam adalah novelnya Ika Natassa. *lirik tajam ke Bang Dani* HAHAHAA! Biasanya saya minta mereka mengirimkan bukunya ke alamat kantor. Ya…biasanya nih 1-2 hari buku tersebut bisa ada di tangan kita, jika memang bukunya sedang bisa disewakan, maksudnya lagi gak disewa orang lain. Harganya gimana? Murah! Klik aja website mereka untuk tahu lebih jelas hitung-hitungan biayanya.

Terus ya, yang bikin saya takjub dengan pelayanan Reading Walk adalah keramahan kurirnya. Saya gak nanya namanya dia siapa. Perawakannya laki-laki bertubuh tambun gitu dan tiap kali datang ke kantor saya, pasti keringetan. Terus sebagai tanda terima buku dan uang penyewaan (iya, bayar bukunya bisa lho on the spot) saya harus tanda tangan tanda terima kan. Nah, di situ tuh keliatan daftar alamat yang harus kurir tersebut kunjungi. Bisa kali 20 alamat. Kebayang capeknya. Tapi kurirnya tetap senyum dan mau diajak ngobrol. Suka! 😀

Dengan adanya tempat sewa menyewa buku seperti ini, buat saya – yang baca bukunya cuma bisa pas lagi di jalan – jadi terpacu untuk menyelesaikan sebuah buku seefisien mungkin. Karena kalau terlambat mengembalikan, ya ada uang tambahan sewanya lagi. Hehe…

Tidak disangka bahwa pengalaman saya yang nyaman menyewa buku di Reading Walk membuat saya ingin berkontribusi sebagai volunteering di Kopdar Perdana Reading Walk, yang diadakan tanggal 8 Maret lalu di Casa Verde, Tebet. Eh, hasil rapat pertama dan satu-satunya hahaha…ternyata Reading Walk ingin mengundang Blog English Club untuk presentasi di acara kopdar mereka, barengan dengan komunitas lainnya. Singkat cerita dari ke-lima admin BEC, cuma saya yang bisa datang ke acara tersebut.

***

Saya datang terlambat banget! Maafkan ya. Selain cuaca yang mendung, gerimis, terus hujan deras di rumah, kereta api sempat tertahan di Manggarai. Well oh well.

Pas saya datang, komunitas Goodreads Indonesia, yang diwakili Selvi sedang presentasi. Eh, saya duduk sebentar, Goodreads selesai. Eyalah…ya sudah dengan nafas yang masih terengah-engah, saya mencoba mempresentasikan BEC di hadapan para peserta.

Alhamdulillah, BEC diterima baik di kalangan pecinta buku. 🙂

Bahkan setelah acara selesai pun beberapa peserta ngobrol sama saya untuk tanya-tanya lebih lanjut tentang BEC dan akhirnya cerita-cerita ke mana-mana deh. 😀 Seru lah kalau bertemu sama orang-orang baru, yang bersedia membuka dirinya dan share pengalaman apa aja. Nambah ilmu!

Ada yang nanya, “Kalau grup WhatsApp BEC udah penuh terus gimana member baru mau nambah ilmunya?”

Akhirnya saya jawab, “Sementara ini baru bisa bantu dengan mengoreksi tulisan blog via offline. Itu pun hanya 1 orang di tiap minggunya. Lebih dari itu, kalau ada info lain akan kami umumkan di blog BEC.” -> PR ADMIN! Hahaha…

***

Admin Reading Walk berhasil mengemas acara dengan meriah. Terlihat dari muka para peserta yang senang melakukan tukar buku.

Sumber: https://twitter.com/22hafizah
Sumber: https://twitter.com/22hafizah

Selain itu, saya berterima kasih kepada Uni saya yang dulu banget bersedia minjemin novel Sophie Kinsella yang berjudul The Confessions of a Shopaholic karenaaaa admin Reading Walk mengadakan kuis tebak-tebakan quote dari buku gitu. Nah, quote yang kemarin ditanya oleh admin adalah…

“I love new clothes. If everyone could just wear new clothes everyday, I reckon depression wouldn’t exist anymore.”

Hahaha…lucu banget! Karena kemarin saya juga bawa novelnya Sophie Kinsella untuk dipinjamkan ke peserta kopdar. Hidup Sophie Kinsella-lah #eh.

Embedded image permalink
Posternya sungguh bagus!

***

Saya senang bisa mewakili BEC di Kopdar Reading Walk ini. Selain nambah networking, sekaligus memperkenalkan BEC di kalangan pecinta buku. Connect, Learn, and Having Fun!

R.I

Blog English Club

Meet Up with Strangers: Why Not?

Did I ever wrote that I do really love meet up with new people? The only reason why I love to do that because I feel content every time I talk to them, include bloggers and travelers.

The massive meet up with bloggers that I ever attend was on BEC First Meet Up. In that event I met about 20 bloggers! Such a huge number for me. 😀

And beside bloggers, I always love meet up with the new friend while I did a travel. I still remember when I was joined as volunteer in Ubud Writer and Reader Festival 2011. I arrived in Bali on 10 pm, and suddenly one young lady say hi to me, “Deva?” and I was like, “Yes?” and still wondering, who is she.

“I am Trina from Philipinnes, one of UWRF’s volunteer. I am the one who want to share car rent cost with you tonight.”

Ah! On that moment, I really blamed my short memory, how come I didn’t remember her face!

***

Trina is one of the new friends that I know from UWRF 2011. And until now I still keep contact with the others. Share the stories, the knowledge and sometimes share the job also. Hahaha…that’s the power of networking, yes?

Volunteers of UWRF 2011
Volunteers of UWRF 2011

Btw yesterday, I found my UWRF’s friend through Twitter. 😀

random

After 4 years finally we can keep contact again. Horray!

***

Beside UWRF 2011, since 2012 until now I join with Petualang 24, the traveling community. Do not ask about the amount of member because we do not make any member data. Every time we do an open trip, we always have a new member to join. So it’s like: new trip new friends. 🙂

New trip new friends [Pic: Opa Mbul]
New trip new friends – Madura
[Pic: Opa Mbul]
And thank God, until now I have no bad experience when I meet with new people and do a traveling with them. Deep inside my heart, I hope every people who meet with me will feel content and comfortable also. 🙂

So once again, meet up with strangers: why not?

Read my land coffee with bloggers:

BEC First Meet Up; Its a Wrap

Seminggu Empat Kopdar

R.I

Blog English Club

BEC First Meet Up; Its a WRAP!

“Duh, udah jam 10.30 tapi belum ada yang daftar. Gimana nih Bang?”

“Mau gw telp satu-satu aja?”

“No need. Kita tunggu aja lah…”

Datang seorang ibu-ibu celingak-celinguk, saya mencoba menyapanya.

“Pagi, Bu.”

“Pagi. Ini klub bahasa Inggris ya?”

“Iya. Ibu namanya siapa?”

“Saya Rochma.”

“Oh, Ibu Rochma! Selamat datang Ibu ke acara BEC Meet Up. Senang bertemu Ibu,” kata saya sembari mempersiapkan registrasi.

Ibu Rochma pun mendaftarkan diri sembari menjelaskan bahwa ia datang ke acara ini karena selalu berlangganan acara-acara seru dari Event Brite. “Sebenarnya hari ini ada 3 acara lho Mbak, tapi saya pilih acara BEC Meet Up”.

Glek. Cap cip cup ternyata. :’)

“Semoga acara ini berguna untuk Ibu ya.”

“Iya, semoga. :)”

***

Saat saya, Nita, Ryan, dan Bang Dani sedang sibuk merapikan konsumsi yang datang dari Millie Cakery, datanglah seorang perempuan tinggi semampai. Glek, itu Mbak Ollie!

Tepat jam 10.40 beliau tiba di venue.

“Dev, samperin!” kata Bang Dani.

Ini bukan kali pertama saya melihat langsung sosok Mbak Ollie. Lupa sebenarnya sudah berapa kali karena saya sudah cukup sering datang ke acara Nulis Buku dan kegiatan menulis lainnya, yang kebetulan pembicaranya adalah Mbak Ollie. Tapi ini adalah kali pertama saya harus menjabat tangannya sebagai seorang moderator dan pembicara di komunitas saya dan teman-teman.

Rasanya sudah jamak ya kelegaan hati yang berasa setiap kali pembicara kita yang undang benar-benar datang ke venue. Apalagi selama ini komunikasi yang kami lakukan dengan Mbak Ollie hanya melalui email dan bahkan WhatsApp pun berlangsung saat H-1. Ditambah, Mbak Ollie tidak kenal saya secara personal. Ini semua bisa terjadi karena kepercayaan dan kebaikan hati beliau dan bantuan dari Allah. 😀

“Hi, Mbak,” sapa saya sembari menjabat tangannya.

“Deva ya?”

“Yup.”

Perkenalan singkat yang akhirnya membawa obrolan berjalan smooth dan ya seperti yang para peserta lihat, begitulah penampilan yang asik dari Mbak Ollie. 😀

***

Dan bukan hanya kehadiran Mbak Ollie yang membuat saya lega hari itu. Tapi juga kehadiran para 2 pembicara lainnya, yaitu Mas Hartono dari IDCaster dan Pak Wawan, seorang Certified Ethical Hackers Indonesia.

Semula ingin berfokus kepada topik penulisan blog dengan menggunakan bahasa Inggris, tapi ternyata ada 2 topik lainnya yang juga seru untuk dibahas. And again, semuanya itu FREE!

Dari Mbak Ollie sebagai pembicara, makanan yang disediakan Milley Cakery, property dari Party.Inc, Live Streaming dari IDCaster, InFocus yang dibantu oleh Bos saya, tempat yang asik banget dari Kemendikbud, hadiah-hadiah dari para admin dan sponsor lainnya, Home for Passion sebagai sponsor hadiah kuis, dan kerjasama yang apik banget dari Nita, Ryan, Mbah Andik, dan Bang Dani.

Diambil dari kamera Ryan, Nad, dan Bang Dani.
Diambil dari kamera Ryan, Nad, dan Bang Dani.

Semoga orang-orang baik yang membantu keberlangsungan acara ini mendapatkan timbal balik yang baik dari Allah dan rejekinya makin berlipat ganda. Aamiin!

Setelah acara, Mbak Ollie membalas twit BEC:

Ollie's Twit

***

Untuk para peserta yang hadir saya benar-benar berterima kasih sebesar-besarnya telah hadir di acara ini. Maaf yaaaa jika ada kekurangan di sana-sini. Semoga lain waktu kami (admin) bisa memberikan acara yang lebih baik dari sekarang. 😉

Thank You! [Sumber: Kamera Ryan]
Thank You!
[Sumber: Kamera Ryan]
Ucapan terima kasih juga pasti akan kami berikan kepada para mentor yang selalu meyakinkan bahwa kami bisa menyelenggarakan acara ini. Karena kami berempat, minus Mbah Andik baru sekali ini bertemu. Selama ini komunikasi yang kami lakukan hanya melalui WhatsApp dan email. Dan untuk mengerjakan berbagai hal keperluan acara ini kami lakukan dengan bantuan segala free software di internet.

Pardon us. [Sumber: Hp Bang Dani]
Pardon us.
[Sumber: Hp Bang Dani]
Tabik!

R.I

Blog English Club

[EF #8] The Letter for Younger Me

Dear Younger Me,

How are you? Still busy to keep your achievement in the class and join with the campus organization?

I know, sometimes you feeling sad because you have limited time to go to the mall with your friends. But it’s ok. You can see a few months or a year later, they will come to you. And after that, you will have much time to hang out with them. Yes, your best friends until 10 years after and still counting. Trust me!

7 years after you will take a short trip to Curug Nangka with them. :D
7 years after you will take a short trip to Curug Nangka with them. 😀

I write this letter because I want to say thank you to your effort to be the best student in the colleges. Thank you to keep your spirit as high as you can. If you not doing this, I do not know what going happen today.

Keep up your spirit because you are the one, who will receive all the result of your effort.

Bisous!